Skip to main content

Brandsikkerhed til jul: Tips til en sikker julehygge

Julen er en tid fyldt med glæde, samvær og festligheder. Men det er også en tid, hvor risikoen for brand i virksomheder kan stige betydeligt, og det er derfor godt givet ud at være ekstra opmærksom. Alt fra julepynt, der hænger nær varmekilder, til hyggelige juledekorationer med levende lys kan udgøre en risiko.

I denne artikel vil vi guide dig gennem, hvordan du kan sikre din virksomhed mod brandrisici i juletiden og undgå, at julehyggen går op i røg. Vi kommer ind på, hvad de skjulte brandfare i juletiden er, hvordan du forebygger dem, regler for brandslukningsudstyr samt hvorfor, et brandbekæmpelseskursus er en god investering i tiden op til jul.

Kend dine risici: De skjulte brandfarer i juletiden


Julen bringer specifikke brandrisici med sig, og særligt i virksomheder med store arealer eller på flere etager kan det være svært at sikre, at der ikke opstår risikosituationer. Man vil måske gerne give plads til julehygge og oppyntning, men det er ikke altid, at det foregår som en koordineret indsats på tværs af virksomheden, og derfor mangler overblikket.

Her er nogle af de brandrisici, vi ofte møder i juletiden:

  • Overbelastede stikkontakter fra julelys
  • Tørre juletræer indendørs
  • Juledekorationer med leverende lys, som man glemmer at slukke
  • Julepynt, der hænger for tæt på varmekilder

 

Skulle uheldet være ude, er det vigtigt at have styr på brandsikkerheden. Læs videre og få vores gode råd til brandsikring af virksomheder.

Det starter med forebyggelse


Al brandsikring starter med forebyggelse. I juletiden er der flere gode måder at forebygge brand på:

  • Gennemgå de elektriske installationer før jul og sørg for, at de er korrekt sikret.
  • Lav en sikkerhedsgennemgang når julepynten er hængt op: Det er godt givet ud at gå en tur rundt i virksomheden og gennemgå, at der fx ikke er hængt julepynt for tæt på varmekilder.
  • Uddelegér ansvaret: Bruger I levende lys i jeres juledekorationer, så sørg for, at der er en klar politik om, hvem der slukker dem. Det kan fx være, at hvis man tænder et levende lys, har man selv ansvaret for at slukke det, før man forlader stedet.
  • Skift levende lys ud med LED-lys: Vil du være på den sikre side, kan det være en god idé at udskifte levende lys med LED-lys.

 

Brandslukningsudstyr: Dit første forsvar


Hvert kontor, lager eller virksomhedslokale bør være udstyret med det rette brandslukningsudstyr. Dette inkluderer alt fra brandslukkere til brandtæpper, som er særligt vigtige at have let tilgængelige i juletiden. Der er i Bygningsreglementet, BR18, sat konkrete krav til håndslukningsudstyr, som kan være gode at gennemgå op til jul:

  • Brandslukkere skal være synlige og let tilgængelige.
  • Uanset hvor i virksomheden du er, bør der maksimalt være 30 meters gang til den nærmeste brandslukker.
  • Du bør placere brandslukkere ved virksomhedens udgange.
  • I mindre rum hvor der normalt ikke er mennesker, fx teknikrum, bør du placere brandslukkere ved siden af døren ind til rummet
  • Brandslukkere skal anbringes så de ikke spærrer eller mindsker flugtvejene.

 

Er du usikker på, om din virksomhed lever op til kravene, kan du altid booke en brandsikkerhedsgennemgang med en af vores eksperter.

Uddannelse af medarbejdere: En brandsikker kultur


Brandsikkerhed handler ikke kun om at have det rette udstyr på plads – medarbejderne skal også være i stand til at bruge det. Derfor er brandbekæmpelseskurser en god investering, særligt i månederne op til jul, hvor risikoen for brand stiger.

På et brandbekæmpelseskursus uddanner du dine medarbejdere i nogle af de vigtigste elementer af brandbekæmpelse:

  • Typer af brandslukkere og hvordan de anvendes ved forskellige brandklasser
  • Sikkerhedsforanstaltninger ved håndtering af brandslukkere
  • Procedurer for alarmering og evakuering i tilfælde af brand
  • Viden om personsikkerhed ved brand og evakuering

 

Opsummering


Sikkerheden i juletiden skal tages alvorligt for at sikre, at der ikke går skår i juleglæden. Vi anbefaler, at du starter med at sikre, at alle er opmærksomme på de potentielle brandrisici, at du forsøger at forebygge risikosituationer. Du bør også gennemgå jeres brandsikkerhed og overveje, om dine kollegaer er klædt på til at bekæmpe en brand, hvis det bliver nødvendigt.

Har du brug for hjælp til at gennemgå brandsikkerheden i din virksomhed inden jul, eller er der andre sikkerhedsbekymringer, du gerne vil have gennemgået?  Kontakt vores sikkerhedskonsulenter for en uforpligtende snak på telefon +45 7226 8310 eller på mail salg@securitas.dk.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Beklager, www.securitas.dk understøtter ikke Internet Explorer. For at bruge vores hjemmeside, så prøv at bruge en nyere browser som Chrome, Safari, Firefox eller Edge.