Skip to main content

Hvordan virker en hjertestarter egentlig?

Hvis du aldrig har prøvet at bruge en hjertestarter før, kan du måske være bekrymret for, hvad du skal gøre og hvordan den egentlig virker. Vi giver dig her i artiklen en gennemgang, så bliver klædt godt på.

Udgivet

Sådan virker en hjertestarter

Vær på forkant med nødsituationer ved at udstyre din virksomhed med en hjertestarter, også kaldet en AED (Automatisk Ekstern Defibrillator). Det er et apparat, der kan monitorere hjerterytmen og afgive et livreddende stød, hvis der opstår hjertestop.

I situationer med hjertestop er der risiko for elektrisk "uorden" i hjertet. En hjertestarter analyserer hjerterytmen gennem elektrodepuder og angiver, om et elektrisk stød er nødvendigt. De fleste professionelle modeller på markedet er fuldautomatiske, så den livreddende person kun skal koncentrere sig om at udøve hjertemassage, mens hjertestarteren selv sørger for at afgive stød, hvis det er nødvendigt.

Hjertestarteren kan altså være afgørende i situationer, hvor en person er faldet om med hjertestop. Den vil normalt være placeret et let tilgængeligt sted, så den altid er inde for rækkevidde, hvis en nødsituation opstår.

Hvordan bruger man en hjertestarter?

Hvis du står i en situation, hvor du får brug at anvende en hjertestarter, kan det være rart at vide, hvad du egentlig skal gøre. Heldigvis er det meget nemt at bruge en hjertestarter, den vil helt automatisk guide dig igennem hele processen:

  1. Læg patienten på ryggen. Åbn luftvejene ved at løfte hovedet tilbage og kæben op. Se, lyt og føl efter vejrtrækning.

  2. Er der unormal eller manglende vejrtrækning, bed nogen om at ringe 112 og send én afsted efter hjertestarteren. Påbegynd hjerte-lungeredning og fortsæt til hjertestarteren ankommer. Er du alene, ringer du selv 112.

  3. Anvender du en CardiAid hjertestarter, tænder den automatisk, når du åbner låget. Følg nu de verbale og visuelle instrukser fra hjertestarteren.

  4. Fjern tøjet fra patientens bryst. Hvis det er nødvendigt, bruges saksen i nødhjælpstasken til at klippe tøjet op. Åben derefter pakken med elektroderne.

  5. Fjern filmen fra den ene elektrode og placér den på patientens bare bryst, som vist på pakningen. Tag derefter filmen af den anden elektrode og placér den på patientens bryst, som vist på pakningen.

  6. Hjertestarteren begynder at analysere hjerterytmen med det samme. Rør ikke patienten fra nu af. Hjertestarteren fortæller dig, om det er nødvendigt at afgive stød eller ej. Hvis nødvendigt, afgives stød automatisk (afhængig af model).

  7. Du bliver fortsat guidet verbalt af hjertestarteren guidet igennem hjerte-lunge-redningen. Følg de verbale instrukser og giv hjertemassage i det tempo, som hjertestarteren guider dig.

  8. Giv derefter mund-til-mund indblæsninger og fortsæt hjerte-lunge-redningen, indtil hjertestarteren verbalt giver dig beskeden "undgå at berøre patienten fra nu af".

De fleste har aldrig været i en situation, hvor de havde brug for at anvende en hjertestarter. Det er derfor forståeligt, hvis du kan være nervøs omkring, hvordan du bruger den. Som nævnt ovenfor, er det dog simpelt i praksis.

Bemærk at der findes mange forskellige modeller af hjertestartere på markedet, som kan fungere anderledes end beskrevet her i artiklen. Sæt dig derfor altid godt ind brugervejledningen, der ligger med i den hjertestarter, du potentielt skal tage i brug.

Vil du høre mere?

Hvis du vil høre mere om, hvordan en hjertestarter kan gavne din virksomhed, eller er du interesseret i at få sendt dine medarbejdere på et førstehjælpskursus, kan du altid kontakte vores salgskonsulenter på telefon 7026 8310, via salg@securitas.dk eller ved at udfylde kontaktformularen her på siden.

 

 

Forholdsregler og retningslinjer for brug af hjertestarter, samt instruktioner omkring udøvelse af livreddende førstehjælp, beskrevet her i artiklen, er kun vejledende og der tages forbehold for ændrede retningslinjer på området. 

Beklager, www.securitas.dk understøtter ikke Internet Explorer. For at bruge vores hjemmeside, så prøv at bruge en nyere browser som Chrome, Safari, Firefox eller Edge.