Skip to main content

Hjertestarter

Hvert sekund tæller, når en person falder om med hjertestop, og jo hurtigere du har mulighed for at gribe ind med førstehjælp, desto bedre er overlevelseschancerne for personen. Derfor prioriterer vi brugervenlighed og hurtighed i vores sortiment af hjertestartere. De analyserer hjerterytme og tilstand, og guider dig igennem hele processen.

Statistikker fortæller   

Hver dag får omkring 15 mennesker i Danmark hjertestop udenfor et hospital. Det betyder, at der cirka er 5.400 mennesker om året, der bliver ramt af hjertestop i situationer, hvor den rette førstehjælp ikke altid er lige ved hånden. Heldigvis kan en hurtig reaktion, igangsættelse af hjertelungeredning og stød fra hjertestarter være med til at øge overlevelseschancerne betydeligt. Så en hjertestarter kan derfor sikre, at patienten modtager livreddende hjælp rettidigt, inden professionelle ambulancefolk når frem og kan overtage.

Hvem kan bruge en hjertestarter?

Du behøver ikke vide, hvordan du betjener en hjertestarter, før du bruger den. Alle kan bruge den, og hvis du er i stand til at yde hjertelungeredning, kan du også trygt anvende en hjertestarter uden forudgående træning. Dog skal du altid huske at ringe 112, hvis en person på arbejdspladsen enten er bevidstløs og ikke trækker vejret regelmæssigt eller er faldet om med hjertestop. Med rådgivning fra sundhedsfagligt personale sikrer du netop, at du yder den rigtige førstehjælp for personen.

Sådan virker en hjertestarter

Du skal ikke være bange for at gøre noget forkert, når du betjener en hjertestarter. Den fortæller dig præcis, hvad du skal gøre. Den guider dig og giver tydelige instruktioner i, hvornår du må røre personen, hvordan du påfører elektroderne korrekt på brystkassen, og hvornår du skal trykke på knappen for at udløse stød.  

Sådan gør du  

 • Sæt dig på knæ ved siden af personen.  
 • Tal højt og tydeligt til personen for at sikre dig at vedkommende er bevidstløs. 
 • Sørg for, at der er frie luftveje. Observer, lyt og mærk i max 10 sekunder om personen trækker vejret normalt. Hold øje med, om brystkassen bevæger sig. 
 • Ved normal vejrtrækning, lægger du personen i stabilt sideleje.  
 • Ved unormal vejrtrækning, ringer du 112 og får en til at hente en hjertestarter.
 • Start hjertemassage, 30 tryk og 2 indblæsninger.  

 

Sådan gør du, når hjertestarteren er hentet  

 • Åben hjertestarteren og tryk på START-knappen. 
 • Følg hjertestarterens anvisninger nøje. 
 • Påfør elektroderne som anvist.  
 • Du skal sikre dig, at de er sat godt fast på huden. 
 • Hold afstand mens hjertestarteren analyserer personens hjerterytme.
 • Sørg for at ingen rører personen. 
 • Hvis hjertestarteren finder anledning til stød råb: “Der stødes. Alle skal væk”.
 • Tryk på knappen og hjertestarteren giver stød.
 • Fortsæt med hjertemassage, 30 tryk – 2 indblæsninger, indtil hjertestarteren igen taler og guider dig videre.
 • Hjertestarteren analyserer igen personens hjerterytme. 
 • Hvis den anbefaler stød, starter du processen forfra. 
 • Hvis den ikke anbefaler stød, fortsætter du hjertemassage. 
 • Efter cirka to minutter analyserer hjertestarteren igen hjerterytmen. 

 

Sådan skal du fortsætte indtil den professionelle hjælp ankommer. Din vigtigste opgave er, at du følger hjertestarterens anvisninger.

 

Hvornår skal jeg ringe 112? Før eller efter hjertestarter? 

Du skal altid ringe 112, inden du påbegynder hjertelungeredning. Hvis I er flere til stede, kan én stå for hjertemassage og én løbe efter en hjertestarter. Har du brug for et kursus i førstehjælp? så kan vi hjælpe din virksomhed.  

 

Skal min hjertestarter hænge indendørs eller udendørs?  

En hjertestarter skal gerne være tilgængelig for så mange mennesker som muligt, for på den måde vil der også være mulighed for hurtigere og bedre hjælp. 

 

Uanset hvilken type hjertestarter jeres virksomhed er interesseret i, er det altid en god idé at tilkøbe et hjertestarterskab for at beskytte hjertestarteren. Der findes flere forskellige hjertestarterskabe, og derfor er det vigtigt at overveje, hvilke konkrete behov I har på jeres arbejdsplads. Her er fire ting, du skal overveje inden du vælger dit kommende hjertestarterskab. 

  

 • Placering. Det første, du skal gøre, er at beslutte, hvor skabet skal hænge på arbejdspladsen – skal det monteres indendørs eller udendørs? Vi vil anbefale, at du placerer hjertestarteren i et hjertestarterskab udendørs, hvor den er tilgængelig for alle.

 

 • Temperaturregulering. Du skal overveje, hvad der skal til for at beskytte din hjertestarter. Har du brug for et skab, der kan klare enten meget høje eller meget lave temperaturer? 

 

 • Alarmsystem og overvågning. Du skal overveje, hvor intelligent et hjertestarterskab din virksomhed har brug for. De fleste skabe har indbygget alarm, der udsender en høj tone, når du åbner skabslågen. Andre indeholder et overvågningssystem, der alarmerer, hvis der både opstår fejlmelding på hjerterstarterskab og hjertestarter. Er det essentielt for jer, at der både er alarm og overvågning i jeres hjertestarterskab? 

 

 • Synlighed. Du skal overveje, om dit kommende hjertestarterskab er synligt. Kan dine medarbejdere både se det i dagslys og mørke? Lyser det i mørke? Er det udstyret med reflekser? Kan hjertestarteren ses på lang afstand? 

Kontakt vores salgsafdeling

Dine personlige data behandles i overensstemmelse med vores privatlivspolitik. Klik her for at læse vores privatlivspolitik. Ved at indsende formularen giver du dit samtykke til vores behandling og vores overførsel af dine personlige data til Securitas-enheder, der er placeret uden for EU / EØS, i overensstemmelse med vores privatlivspolitik.

Der opstod en fejl ved hentning af captcha-billede

Vil du kombinere din førstehjælp med andre løsninger?

Lad os hjælpe dig med at skræddersy din sikkerhed 360° og uddanne dine medarbejdere i førstehjælp. Du kan med fordel kombinere dit førstehjælpsudstyr med alarm, brandsikring, videoovervågning og 24/7 overvågning fra vores kontrolcentral.