Mentorer skaber jobmuligheder for udsatte unge gennem stærkt netværk og tæt samarbejde
For mange udsatte unge er den hurtigste vej ud af kriminalitet, misbrug og psykiske problemer et nyt job. De, der arbejder med at aktivere udsatte unge ved dog også, at det ikke altid er helt lige til at få dem i arbejde.
I tæt samarbejde med kriminalforsorgen, kommuner og virksomheder bruger mentorerne hos Go-For-It deres netværk og ekspertise til at finde praktikforløb til udsatte unge.
”Ofte har de udsatte unge svært ved at få foden indenfor på arbejdsmarkedet, og det kan virke helt umuligt for dem at få den første samtale. Vi har et bredt netværk af virksomheder, der er villige til at give de unge en chance. 90 procent af de unge, vi hjælper, finder vi også en praktikplads til,” fortæller projektchef for Go-For-It, Morten Enghave.
Projektet har i dag mellem 300 og 350 virksomheder tilknyttet, fordelt på alle brancher såsom byggeri, lager, transport, butik og service.
“Mange virksomheder vil gerne tage et socialt ansvar, men de har brug for lidt hjælp til at gøre det. De har brug for en kontaktperson, som de altid kan kontakte – også udenfor normal åbningstid. Og det tilbyder vi,” forklarer Morten Enghave.
Efter praktikforløbet bliver 40 procent af de unge enten ansat, får en læreplads eller starter på en uddannelse.
Go-For-It åbner døren til en lukket verden
En af de erfaringer, som Morten Enghave har gjort sig med Go-For-It-projektet er, at jo bedre vi kan matche de unges ønsker og behov, desto større er chancen for, at de falder godt til i deres nye arbejdsliv.
“Vi følger den unge tæt, lige fra første samtale til første arbejdsdag – og længere endnu. Vi hjælper dem med at lære “spillereglerne” på arbejdsmarkedet at kende. Om det så er at møde op om morgenen eller at betale skat af lønnen. Vi holder tæt kontakt med virksomheden og følger løbende op på, at den unge lever op til deres forventninger,” fortæller Morten Enghave.
En lysere fremtid for de unge
Selvom mentorerne gennem Go-For-It kan åbne dørene til erhvervslivet og en lysere fremtid, er det de unge, der skal tage skridtet og gå igennem dem.
Men når man arbejder med unge, der ofte har en baggrund præget af udfordringer og flere domme bag sig, kan det normale arbejdsliv virke som en meget lukket og utilgængelig verden.
Her gælder andre regler end dem, de er vant til, og omstillingen kræver derfor også en betydelig portion tålmodighed og forståelse.
Og det er blevet bemærket hos Københavns Kommune, som har været en del af projektet siden begyndelsen: ”Mentorerne fra Securitas Go-For-It har øje for detaljer,” fortæller Sara Egelund, beskæftigelseskonsulent hos Københavns Kommune og uddyber:
“Securitas Go-For-It besidder en grænseløs tålmodighed og er i øjenhøjde med de unge.”
Morten Enghave tilføjer:
”Ved at skabe disse muligheder og sikre en tæt opfølgning, bidrager Go-For-It ikke kun til at få de unge i arbejde, men også til at skabe varige og meningsfulde relationer mellem de unge og erhvervslivet. Projektet er en investering i fremtidens arbejdskraft og i et mere inkluderende samfund, hvor alle får en fair chance for at lykkes.”