Skip to main content

Skabelsen af Securitas' Toolbox

Securitas' Toolbox, skabt tilbage i 1987, forenede rapporteringsmetoder og målte succes. I dag oversætter den komplekse koncepter til klare retningslinjer for daglige opgaver.

En ny rapporteringsmetode

På en mørk novemberaften i 1987 på Securitas’ hovedkontor blev direktør Melker Schörling og teammedlemmerne Thomas Berglund og Håkan Winberg præsenteret for månedens resultater på papir. Thomas tog rapporten med hjem, spredte den ud på stuegulvet og begyndte at analysere tallene i en bredere kontekst. Han indså, at en ny rapporteringsmetode var nødvendig. Med 100 kontorer i Sverige havde virksomheden brug for en ensartet måde at måle succes på.

Skabelsen af De Fem Fingre

Diskussionerne førte til identifikationen af fem afgørende områder, som virksomheden skulle måle performance på. Disse inkluderede::

  • Nye kundekontrakter
  • Nettoudvikling i kundeporteføljen
  • Samlet salg
  • Bruttofortjeneste
  • Indirekte omkostninger

Disse områder blev senere kaldt "De Fem Fingre", som en påmindelse om, at man altid har disse mål lige ved hånden. Fokus på disse målepunkter gav ledere en klar forståelse af deres resultater og hjalp med at forbedre driften og kunderelationer.

For at sprede disse fem nye principper i virksomheden, blev en unik kommunikationsmetode anvendt. Alle ledere modtog en særlig pakke sammen med den månedlige rapport, med modtagerens navn elegant skrevet i guld. Denne personlige pakke understregede vigtigheden af hver enkelt og deres rolle i at forme virksomhedens fremtid. Ledere blev også bedt om personligt at forklare betydningen af hver "finger" til deres teams.

I 1989 blev De Fem Fingre til Seks Fingre efter Securitas foretog sine første opkøb uden for Skandinavien, hvilket nødvendiggjorde en måling af antallet af udestående debitorer. Forskellige lande og kulturer har varierende betalingspraksisser i forhold til faktura forfaldsdatoer. Ved geografisk ekspansion blev det stadig vigtigere at sikre rettidige betalinger.

Seks Fingre er stadig i dag et af de syv værktøjer i Securitas Toolbox. Hvert værktøj repræsenterer et grundlæggende princip, og sammen indkapsler de virksomhedens identitet, arbejdsmetode og interaktioner med kunder og verden. Kort sagt, de indkapsler Securitas’ DNA.

Udviklingen af værktøjerne

Efter at have etableret en fælles ramme for rapportering, var næste punkt på dagsordenen at redefinere Securitas' tilgang til kunderelationer, hvilket førte til skabelsen af Market Matrix. Dette initiativ begyndte med en række brainstorming sessioner. For visualisering blev store fysiske blokke brugt til at illustrere ideer og koncepter. Disse værktøjer blev dog kun brugt som visuelle hjælpemidler på papir eller vist ved hjælp af overheadprojektorer (et gammelt apparat, der projicerer billeder eller tekst trykt på transparente ark på en skærm eller væg).

15 år senere voksede Securitas betydeligt og havde fået en større global tilstedeværelse, hvilket krævede mere effektiv ledelsestræning. Uden en dybere forståelse af Securitas' kulturelle og operationelle ethos var det svært at opnå den ønskede fremgang. For at organisere tanker og visualisere ideer, gik Anette Venneman fra kommunikationsafdelingen til en lokal byggemarked og købte en toolbox til at opbevare de konceptuelle blokke. Værktøjerne og toolboxen fra butikken inspirerede en idé. Da principperne for ledelsestræning ofte blev omtalt som "værktøjer", hvorfor så ikke lade ledelsesværktøjerne materialisere sig som fysiske værktøjer?

Sagt og gjort. Hvert ledelsesprincip blev transformeret til et træværktøj, opbevaret i en håndlavet trætoolbox. Denne tilgang tillod ledere at interagere fysisk med hvert værktøj, hvilket styrkede deres engagement i kerneprincipperne og faciliterede den effektive implementering af værktøjerne.

securitas_history_thomas_berglund_and_toolbox_670x401.jpg

Thomas Berglund bag den originale Securitas Toolbox fra Management Bulletin No. 2, maj 2000.

Toolboxen udvikler sig

Da toolboxen blev introduceret, reflekterede Thomas over Securitas’ fremskridt: "Når vi definerede vores fokus, etablerede vores struktur, og sikrede vores teams engagement, begyndte vi at se forbedrede resultater. Vi udvidede metodisk - først i Sverige, derefter over hele Europa, og i 1999 var vi kommet til Amerika. Vi havde vores strategiske stykker på plads, men manglede en måde effektivt at kommunikere vores filosofi.”

Thomas, kendt for sin evne til at demystificere komplekse problemer, understregede toolboxens enkelhed. Den skulle være let forståelig for filialledere, der drev virksomheden. Og den fysiske toolbox, fremstillet af simple træmaterialer, afspejlede denne enkelhed.

For at bygge noget i livet, sagde Thomas, hvad enten det er et hus, en båd eller en virksomhed, har du brug for værktøjer. Forskellige virksomheder kræver forskellige sæt værktøjer. Med Securitas Toolbox havde alle teams de bedste værktøjer til rådighed til at opbygge en verdensførende sikkerhedsvirksomhed.

Den store afsløring af Toolboxen fandt sted i Barcelona under banneret "Alt hvad du skal vide for at blive verdens førende sikkerhedsvirksomhed". Det var en stor begivenhed, hvor en gigantisk toolbox kom ned fra loftet under afsløringen.

securitas_history_the_toolbox_launch_2000_600x402.jpg

Til lanceringen af Securitas Toolbox på Securitas International Meeting i Barcelona i år 2000.

Da begivenheden var slut, blev sikkerhedspersonalet i lufthavnen informeret om, at 1.000 personer, hver med en tung 6-kilogram træboks, ville passere gennem lufthavnens gange. På trods af den tidlige advarsel, skabte tusind ledere med store toolboxe lidt kaos i lufthavnen. Dette øjeblik i Barcelonas lufthavn markerede en milepæl i Securitas' rejse mod at opbygge en enhedsdrevet, kulturfokuseret global arbejdsstyrke.

Udefra-ind perspektiv og diamantkassen

I 2011 var Securitas gået ind i en ny vækstperiode. I en hektisk toårsperiode fra 2009 til 2011 blev der gennemført 49 opkøb. I denne tid spillede Gisela Lindstrand, Senior Vice President for Corporate Communications and Public Affairs, en afgørende rolle. Hendes mission var klar og enkel: at bringe Securitas identitet til de opkøbte virksomheder verden over og igangsætte integrationen og tilpasningen af operationer og kultur.

I lang tid gav toolboxen en robust ramme for operationer og ledelse, men efterhånden som tiden gik, afspejlede den ikke længere den strategiske udvikling af virksomheden. Det blev også klart, at den ikke tilstrækkeligt afspejlede et kundeførst perspektiv. Mens toolboxen fortsat spillede en vigtig rolle, blev et nyt værktøj skabt – Diamantkassen – med fokus på at sætte kundernes behov i centrum gennem hele kundelivscyklussen. Diamantkassen, oprindeligt udviklet af Santiago Galaz, President of Securitas North America, og Bart Adam, President of Security Services Europe, inkluderede vigtige værktøjer, især for kommercialisering. Men brugen af to toolboxe blev forvirrende; og efterhånden som virksomheden fortsatte med at udvikle sig, var der behov for en ny kombineret toolbox.

securitas_the_diamond_box_600x406.jpg

Diamantkassen - prioritering af kundernes behov gennem alle stadier af kundelivscyklussen.

Da Magnus Ahlqvist blev præsident og CEO for Securitas i 2018, havde han allerede forstået og oplevet styrken af Toolbox fra sine år som divisionspræsident for Europa. Hans forståelse af Toolboxens potentiale og vigtighed gjorde det til en af hans første prioriteter at revurdere den. Magnus foretog en grundig gennemgang sammen med CFO Bart Adam og CHRO og CMO Helena Andreas. Ved at respektere de grundlæggende koncepter i Securitas' DNA fastslog gennemgangen, hvilke elementer der skulle opdateres, og hvilke der kunne forblive uændrede. I løbet af halvandet år blev flere vurderinger foretaget, herunder omfattende undersøgelser for at tage pulsen på hele organisationen, og syv virkelig globale og tværfaglige arbejdsgrupper leverede omfattende input til hvert opdateret værktøj, som derefter blev opsummeret for fuldt ud at fange Securitas’ DNA.

En konstant udviklende Toolbox

Transformeringen af Securitas toolbox integrerede succesfuldt digitale forbedringer, mens de fysiske komponenter blev bevaret. Denne udvikling fra et strengt fysisk sæt værktøjer til en hybridmodel inkluderer en interaktiv 3D-version og en digital platform med videoer og tekst. Disse opdateringer forbedrede tilgængeligheden, engagementet og nytteværdien på tværs af Securitas' globale operationer, idet de kombinerede traditionelle og moderne metoder for at imødekomme forskellige behov.

For at forblive tro mod sit formål om at gøre verden til et mere sikkert sted, skal Securitas altid tilpasse sig moderne tider, og det samme gælder for Toolboxen. Som Thomas Berglund sagde for to årtier siden: konstant udvikling forbliver afgørende. Når Securitas fortsætter med digitalisering og teknologi, spiller Toolboxen en central rolle i denne rejse, hvilket sikrer, at virksomheden kan imødekomme nutidens og morgendagens udfordringer med tillid og klarhed.

En investering i medarbejderne

Når man starter i et nyt job, kan mængden af information om rollen og branchen være overvældende. Men deltagelse i Toolbox-træning hjælper med at få tingene til at give mening. Toolboxen oversætter komplekse koncepter til klare retningslinjer, fungerer som en vejledning i daglige opgaver og stemmer overens med Securitas’ vision. En fælles kultur, arbejdsmetode og sprog er essentiel for at kunne betjene kunder ensartet over hele verden. Securitas Toolbox omfatter historie og erfaring og hjælper os med at forme fremtiden.

the_securitas_toolbox_600x400.png

Fra venstre mod højre: The Foundation, The Loop, The Multiplier, The Wheel, You Make the Difference, The Lighthouse og Six Fingers.

Beklager, www.securitas.dk understøtter ikke Internet Explorer. For at bruge vores hjemmeside, så prøv at bruge en nyere browser som Chrome, Safari, Firefox eller Edge.