Skip to main content

Guide: Sådan registrerer du dine kameraer i POLCAM

Alle private og offentlige virksomheder, som har opsat overvågningskameraer udendørs, der dækker områder med almindelig offentlig færdsel, skal registrere kameraerne i politiets system kaldet POLCAM. Men hvad er POLCAM, og hvorfor skal du registrere dine kameraer der? Denne guide forklarer, hvordan du bruger POLCAM, og hvorfor det er vigtigt.wwwwww

Hvad er POLCAM?


POLCAM er et system, som politiet bruger til at få et overblik over, hvor der findes overvågningskameraer i det offentlige rum. Det hjælper dem i efterforskningen af forbrydelser, så de hurtigt kan identificere, hvilke kameraer, der kan have fanget relevante optagelser af hændelser.

Du kan som virksomhed, offentlig myndighed eller privat borger registrere, hvor du har opsat eller råder over overvågningskameraer. Det blev den 15. marts 2021 lovpligtigt for virksomheder at registrere kameraer i POLCAM, der er placeret i områder med almindelig offentlig færdsel.

Hvordan registrerer jeg mine kameraer i POLCAM?


Det er en simpel proces at registrere dine kameraer i POLCAM. Først skal du oprette en bruger på politiets hjemmeside. Politiet har lavet en vejledning, som du nemt kan følge her: www.politi.dk/kamera.

Når du er logget ind, kan du tilføje oplysninger om dine overvågningskameraer, bl.a. placering og kameraets retning eller dækningsområde. Informationen bliver en del af politiets database, men er ikke offentligt tilgængelig. Vær opmærksom på, at du har en tidsfrist på 14 dage fra kameraet er etableret, til du har registreret det i POLCAM.

Hvad skal jeg registrere?


Den obligatoriske registreringspligt dikterer, at man som virksomhed er forpligtet til at foretage minimum én registrering per adresse. Men kun hvis adressen/lokationen har opsat overvågningskameraer, der dækker områder med almindelig offentlig færdsel.

En registrering kan repræsentere ét kamera eller et antal af kameraer. Det er frivilligt, om din virksomhed vil foretage flere registreringer per kamera eller blot én samlet registrering for adressen. Vær dog opmærksom på, at registrering af alle kameraer enkeltvis kan være værdifuldt for Politiet.

Hvad sker der, hvis jeg ikke registrerer mine kameraer?


Formålet med POLCAM er at give Politiet større mulighed for effektivt at kunne efterforske kriminalitet. Det giver Politiet adgang til potentielt værdifulde optagelser, som kan være afgørende i efterforskningen. Ved at registrere dine kameraer i POLCAM medvirker du til, at dine kameraer kan bidrage til det overordnede sikkerhedsnetværk.

Hvis du som virksomhed ikke overholder registreringskravet eller registreringsfristen, kan det medføre bødestraf. Som udgangspunkt takseres en overtrædelse til 2.000 kroner i bøde. Samme straf gælder, hvis du heller ikke indberetter væsentlige ændringer.

Får Politiet adgang til mine kameraer, når de er registreret i POLCAM?


Politiet får ikke adgang til dine kameraer, når du har registreret dem. De kan altså ikke kigge med på din videoovervågning, blot fordi du har foretaget den lovpligtige registrering i POLCAM. Det eneste, Politiet får adgang til, er viden om, at din virksomhed har etableret videoovervågning, hvor et eller flere af overvågningskameraerne dækker et område, hvor der er almindelig offentlig færdsel.

Hvis der opstår et efterforskningsbehov, hvor optagelserne fra et eller flere af dine overvågningskameraer kan være relevant for Politiet, kan de i POLCAM finde frem til din virksomheds kontaktoplysninger og kameraplaceringer. Ved behov vil de oftest kontakte den eller de kontaktpersoner, som fremgår af registreringen på virksomheden.

Forstå reglerne for videoovervågning


Udover den lovpligtige registrering i POLCAM, skal din virksomhed kende til – og overholde – en række øvrige regler. I Danmark gælder bl.a. lov om tv-overvågning, Persondataforordningen og Straffeloven.

For at gøre det lettere for dig, at forstå hvad du må og ikke må, når det kommer til videoovervågning i din virksomhed, har vi samlet en komplet guide med videoovervågning reglerne her.

Har du brug for hjælp?


Hvis du er på udkig efter den rette videoovervågningsløsning til din virksomhed, kan du kontakte vores konsulenter på telefon +45 7226 8310 eller på salg@securitas.dk. Vores eksperter kan hjælpe med at rådgive og vejlede dig, så du bliver klædt godt på og samtidig får dækket din virksomheds sikkerhedsbehov.

 

 

(Indholdet i denne artikel er vejledende og der tages forbehold for fejl, mangler og rigtighed. Vi henviser til Politiets hjemmeside beskrivelser med de gældende guidelines. For yderligere vejledning om reglerne for videoovervågning henviser vi til Datatilsynet guidelines.)

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Beklager, www.securitas.dk understøtter ikke Internet Explorer. For at bruge vores hjemmeside, så prøv at bruge en nyere browser som Chrome, Safari, Firefox eller Edge.